czwartek, 13 sierpnia 2015

kotlety mielone na inaczej

W taki upał nie chce się za bardzo siedzieć w kuchni. Czasami jednak warto zrobić coś na szybko. Kotlety mielone to tradycja na naszych stołach, każdy robi je na swój sposób - sposób wyniesiony z domu. Lubię je na ciepło i na zimno, w kanapkach czy jako dodatek do dań.

Tym razem postanowiłam wykorzystać ser feta, który od jakiegoś czasu już siedział w lodówce ;) Kotleciki mają swój własny specyficzny smak - idealne na upalne dni np z sosem tzatziki, bez innych dodatków.
Należy jednak pamiętać, żeby dodatkowo nie solić mięsa - ser jest wystarczająco słony.




Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 opakowania sera feta
  • przyprawy 
    • pieprz
    • odrobina papryki
  • mała cebula

Przygotowanie:
  • do mięsa mielonego dodać przyprawy i startą cebulę - jeśli chcecie można ją drobno posiekać  - dokładnie wymieszać
  • ser feta pokroić w kostkę - dodać do mięsa
  • wszystko delikatnie wymieszać
  • w międzyczasie dobrze rozgrzać patelnię 
  • z mięsa uformować małe kotleciki 
  • smażyć na rozgrzanej patelni do zrumienienia się kotlecików 


Kotleciki podawać z sosami - u mnie z tzatziki - równie dobrze będzie smakować z sosem jogurtowym, czosnkowym - smaczne na ciepło jak i na zimno ;) 





Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)