jeżynowa lemoniada

Nadszedł czas na jeżyny. Nasz mały krzaczek nie obrodził aż tak bardzo, ale za to Cioci, na działce obok daje radę ;) Część przeznaczyłam na dżemy dla Miśki, a z części zrobiłam sobie lemoniadę. Każda okazja dobra do schłodzenia się w te upały. 
A na szczęście istnieje wiele wariacji na temat lemoniady :) i oto jedna z nich 


Składniki:
  • sok z połowy cytryny (lub jeśli wolicie mniej kwaśne z 1/3)
  • syrop cukrowy - tyle ile soku z cytryny
  • garść jeżyn
  • woda gazowana 
  • lód

Przygotowanie:
  • sok z cytryny wlewamy do szklanki/butelki/słoika (zależy z czego chcemy pić ;) ) 
  • dodajemy syrop cukrowy
  • następnie wsypujemy jeżyny i rozgniatamy  - jeśli nie mamy urządzenia do drinków wystarczy np widelec
  • dolewamy wodę gazowaną - połowę wysokości szklanki 
  • dodajemy lodu - tak aby wypełnić szklankę 




Na zdrowie :) 

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)