środa, 19 sierpnia 2015

schab pod warzywną pierzynką

Schabowego zna każdy, lecz nie każdy lubi takiego zwykłego, z patelni w bułce tartej. 
Skoro już odpaliłam piekarnik, to postanowiłam wykorzystać sytuację. Warzywa w domu zawsze znajdę i tak oto powstał pomysł na schab pod warzywną pierzynką. Pierzynka z ciemnych warzyw, ale to taka moja pierwsza wariacja :) 




Składniki:
na jedną porcję
  • kotlet schabowy
  • cebula
  • połowa niedużego bakłażana 
  • duża pieczarka
  • odrobina sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • rozgrzewamy piekarnik do 180 st
  • rozbijamy delikatnie kotleta i doprawiamy do smaku solą i pieprzem 
  • układamy w naczyniu żaroodpornym 
  • warzywa kroimy w paski 
  • na schab kładziemy cebulę, pieczarki i bakłażana
  • posypujemy startym serem żółtym 
  • zapiekamy przez ok 30 min 

Podajemy z ziemniakami, szczególnie dobre z zapiekanymi ziemniakami :)



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)