poniedziałek, 17 sierpnia 2015

wątróbka na inaczej

Wątróbka jest tematem spornym. Nie każdy ją lubi. U mnie w domu rodzinnym jadłam tylko ja i Tata. Mama nie chciała nawet słyszeć o takiej propozycji na obiad ;p Teraz R również nie przepada, więc serwuję ją sobie tylko od czasu do czasu. Tradycyjna wersja jest znana każdemu. Dlatego dzisiaj zapraszam na małą wariację na temat wątróbki.


Składniki:
  • 3-4 wątróbki drobiowe 
  • 1 cebula
  • 2-3 pieczarki
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • śmietanka - ok 1/2 szklanki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  • cebulę pokroić w prążki i podsmażyć na patelni 
  • dodać pokrojone pieczarki - podsmażać przez chwilę aż pieczarki zmiękną
  • wątróbkę umyć i pokroić na trzy części - w zależności od tego jak duże kawałki chcecie mieć - smażyć przez ok 5 min 
  • następnie dodać pokrojone w pół pomidorki koktajlowe, śmietankę (tak aby zrobił się sos), doprawić solą i pieprzem  - dusić przez chwilę 
Podawać z ziemniakami lub zjeść jako samodzielne danie :) 
Przepyszne :) 






Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)