wątróbka na inaczej
Wątróbka jest tematem spornym. Nie każdy ją lubi. U mnie w domu rodzinnym jadłam tylko ja i Tata. Mama nie chciała nawet słyszeć o takiej propozycji na obiad ;p Teraz R również nie przepada, więc serwuję ją sobie tylko od czasu do czasu. Tradycyjna wersja jest znana każdemu. Dlatego dzisiaj zapraszam na małą wariację na temat wątróbki.
Składniki:
- 3-4 wątróbki drobiowe
- 1 cebula
- 2-3 pieczarki
- 2-3 pomidorki koktajlowe
- śmietanka - ok 1/2 szklanki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- cebulę pokroić w prążki i podsmażyć na patelni
- dodać pokrojone pieczarki - podsmażać przez chwilę aż pieczarki zmiękną
- wątróbkę umyć i pokroić na trzy części - w zależności od tego jak duże kawałki chcecie mieć - smażyć przez ok 5 min
- następnie dodać pokrojone w pół pomidorki koktajlowe, śmietankę (tak aby zrobił się sos), doprawić solą i pieprzem - dusić przez chwilę
Podawać z ziemniakami lub zjeść jako samodzielne danie :)
Przepyszne :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)