niedziela, 23 sierpnia 2015

przetwory - dżem truskawkowo jeżynowy

Jak już wcześniej pisałam czas jeżynowy nastał. Cioci jeżyny tak bardzo obrodziły, że spokojnie wystarczyło na kilka małych słoiczków dżemu. Dwa słoiczki z samej jeżyny i dwa z miksem truskawkowym. 
Nie ma to jak swojskie dżemiki w zimowe poranki do rogala czy bułeczki :) 


Składniki: 
  • ok 1/2 kg jeżyn
  • 250 g truskawek
  • łyżka cukru / stewii

Przygotowanie:

  • jeżyny i truskawki myjemy 
  • kroimy na kawałki i przekładamy do garnka 
  • posypujemy cukrem/stewią i odstawiamy na kilka minut, tak aby puściły soki
  • gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce nie zgęstnieją 
    • im wolniej tym lepiej, cukier sam zagęści nam owoce
    • chcesz sprawdzić czy już będzie dobry - zrób kroplę na talerzyku, jak szybko zastygnie to znaczy, że jest ok:) 
    • jeśli chcecie mieć większe kawałki owoców w dżemie - zostaw kilka jeżyn czy truskawek i dodaj pod koniec gotowania
  • przekładamy dżem do umytych i wytartych słoiczków, zakręcamy i odkładamy wieczkiem do dołu - najlepiej zostawić na cały dzień 



Jeśli chcemy mieć dżem tylko jeżynowy - proste ;) nie dodajemy truskawek :) 


Smacznego ! 

2 komentarze:

  1. taki domowy dzem to prawdziwy rarytas! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)