przetwory - dżem truskawkowo jeżynowy
Jak już wcześniej pisałam czas jeżynowy nastał. Cioci jeżyny tak bardzo obrodziły, że spokojnie wystarczyło na kilka małych słoiczków dżemu. Dwa słoiczki z samej jeżyny i dwa z miksem truskawkowym.
Nie ma to jak swojskie dżemiki w zimowe poranki do rogala czy bułeczki :)
Składniki:
- ok 1/2 kg jeżyn
- 250 g truskawek
- łyżka cukru / stewii
Przygotowanie:
- jeżyny i truskawki myjemy
- kroimy na kawałki i przekładamy do garnka
- posypujemy cukrem/stewią i odstawiamy na kilka minut, tak aby puściły soki
- gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce nie zgęstnieją
- im wolniej tym lepiej, cukier sam zagęści nam owoce
- chcesz sprawdzić czy już będzie dobry - zrób kroplę na talerzyku, jak szybko zastygnie to znaczy, że jest ok:)
- jeśli chcecie mieć większe kawałki owoców w dżemie - zostaw kilka jeżyn czy truskawek i dodaj pod koniec gotowania
- przekładamy dżem do umytych i wytartych słoiczków, zakręcamy i odkładamy wieczkiem do dołu - najlepiej zostawić na cały dzień
Jeśli chcemy mieć dżem tylko jeżynowy - proste ;) nie dodajemy truskawek :)
Smacznego !
taki domowy dzem to prawdziwy rarytas! :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
zdecydowanie :)
Usuń