makaron z łososiem i pieczarkami

Uwielbiam makarony na wszelkie sposoby. Ponieważ całkiem pokaźna kolekcja w szafkach się uchowała (zupełnie nie wiem dlaczego ;P ), to przed remontem kuchni staramy się wyjeść co się da, żeby jak najmniej było do przenoszenia i przechowania w jego trakcie. 
A do tego jak nie potrzeba wielu składników - wystarczyło 5 z makaronem, to już każdy jest zadowolony. 

Zapraszam na makaron z łososiem i pieczarkami w sosie śmietanowym.


Składniki:
  • 100 g łososia świeżego
  • 2 pieczarki
  • nieduża cebula
  • ok pół szklanki śmietanki 
  • makaron - u nas spaghetti
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka oliwy 

Przygotowanie:
  • cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni z łyżeczką oliwy
  • pieczarki kroimy w paski i dodajemy do cebuli 
  • łososia kroimy w kawałki - dzielę na paski i mniej więcej na trzy, cztery kawałki - dodajemy do podduszonych pieczarek z cebulką - możemy podlać delikatnie wodą, jeśli pieczarki nie puściły wody
  • gdy już łosoś będzie dobry (znaczy się zmieni swój kolor) - dodajemy śmietankę delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż do zgęstnienia sosu 
  • na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem - najlepiej świeżo mielonym 
  • w między czasie gotujemy makaron 
  • do sosu dodajemy ugotowany makaron - mieszamy - zajadamy się :) 



Smacznego !

Komentarze

  1. Łosoś jest fantastyczną rybą - nie bez powodu mówi się, że jest wołowiną wśród ryb (ja, w pełni się z tym zgadzam. Jeśli poszukiwałabyś innych przepisów na tą rybę, proponowałbym przygotować według tej receptury: https://mowisalmon.pl/recipe/pieczony-losos-na-cytrynowym-risotto/ - jestem pewny, że Ci posmakuje!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)