makaron z łososiem i pieczarkami
Uwielbiam makarony na wszelkie sposoby. Ponieważ całkiem pokaźna kolekcja w szafkach się uchowała (zupełnie nie wiem dlaczego ;P ), to przed remontem kuchni staramy się wyjeść co się da, żeby jak najmniej było do przenoszenia i przechowania w jego trakcie.
A do tego jak nie potrzeba wielu składników - wystarczyło 5 z makaronem, to już każdy jest zadowolony.
Zapraszam na makaron z łososiem i pieczarkami w sosie śmietanowym.
Składniki:
- 100 g łososia świeżego
- 2 pieczarki
- nieduża cebula
- ok pół szklanki śmietanki
- makaron - u nas spaghetti
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni z łyżeczką oliwy
- pieczarki kroimy w paski i dodajemy do cebuli
- łososia kroimy w kawałki - dzielę na paski i mniej więcej na trzy, cztery kawałki - dodajemy do podduszonych pieczarek z cebulką - możemy podlać delikatnie wodą, jeśli pieczarki nie puściły wody
- gdy już łosoś będzie dobry (znaczy się zmieni swój kolor) - dodajemy śmietankę delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż do zgęstnienia sosu
- na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem - najlepiej świeżo mielonym
- w między czasie gotujemy makaron
- do sosu dodajemy ugotowany makaron - mieszamy - zajadamy się :)
Smacznego !
Pyszne danie, idealny obiadek :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńŁosoś jest fantastyczną rybą - nie bez powodu mówi się, że jest wołowiną wśród ryb (ja, w pełni się z tym zgadzam. Jeśli poszukiwałabyś innych przepisów na tą rybę, proponowałbym przygotować według tej receptury: https://mowisalmon.pl/recipe/pieczony-losos-na-cytrynowym-risotto/ - jestem pewny, że Ci posmakuje!
OdpowiedzUsuń