poniedziałek, 24 sierpnia 2015

przetwory - keczup z cukinii

Niewiele cukinii z działki się uchowało - upały i wichury dały się im we znaki. Ale na nowość w moim wykonaniu wystarczyło :) Na stronie czerwonej porzeczki znalazłam coś co mnie od razu zaciekawiło. Keczup z cukinii, chociaż wg nas to będzie idealny sos do pizzy :-) 
Jedyne co to zmniejszyłam proporcje, ponieważ nie miałam tyle cukinii, podaję jednak za autorką bloga.



Składniki: 

  • 1,5 kg obranej cukinii
  • 0,5 kg obranej cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • szklanka octu 10 %
  • 400 g koncentratu pomidorowego 
  • ok 3 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu 
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej

Przygotowanie:
  • cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach 
  • cebulę tniemy w piórka
  • dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na min 3 h - najlepiej na całą noc (ja też tak zrobiłam)
  • przekładamy do garnka i podsmażamy przez ok 45 min -1 h 
  • dodajemy cukier i ocet - gotujemy następne 20 min często mieszając - UWAGA chlapie i bulgoce 
  • dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze ok 5 min 
  • przekładamy do czystych słoiczków, zamykamy i odstawiamy do góry dnem 

Uwaga - mi się delikatnie przypalił - nie mieszałam chyba dokładnie ;-)



Smacznego zimowego :) 

6 komentarzy:

  1. SUPER PRZEPIS.JAK ZROBIĘ ZAPRASZAM DO DEGUSTACJI.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :D - za degustację jednak podziękuję ;-)

      Usuń
  2. Mam pytanie odnośnie cukinii. Czy całą ją Pani ścietała, czy uprzednio obierała ze skórki i usuwała nasiona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli młoda i nieduża to całą. Jeśli już przerośnięta to obierałam i usuwałam nasiona :)

      Usuń
  3. Czy używamy blendera aby uzyskać gładką konsystencje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na koniec można zblendować, ale nie jest to już konieczne :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)