przetwory - keczup z cukinii
Niewiele cukinii z działki się uchowało - upały i wichury dały się im we znaki. Ale na nowość w moim wykonaniu wystarczyło :) Na stronie czerwonej porzeczki znalazłam coś co mnie od razu zaciekawiło. Keczup z cukinii, chociaż wg nas to będzie idealny sos do pizzy :-)
Jedyne co to zmniejszyłam proporcje, ponieważ nie miałam tyle cukinii, podaję jednak za autorką bloga.
Składniki:
- 1,5 kg obranej cukinii
- 0,5 kg obranej cebuli
- 2 szklanki cukru
- szklanka octu 10 %
- 400 g koncentratu pomidorowego
- ok 3 łyżki soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
Przygotowanie:
- cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach
- cebulę tniemy w piórka
- dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na min 3 h - najlepiej na całą noc (ja też tak zrobiłam)
- przekładamy do garnka i podsmażamy przez ok 45 min -1 h
- dodajemy cukier i ocet - gotujemy następne 20 min często mieszając - UWAGA chlapie i bulgoce
- dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze ok 5 min
- przekładamy do czystych słoiczków, zamykamy i odstawiamy do góry dnem
Uwaga - mi się delikatnie przypalił - nie mieszałam chyba dokładnie ;-)
Smacznego zimowego :)
SUPER PRZEPIS.JAK ZROBIĘ ZAPRASZAM DO DEGUSTACJI.
OdpowiedzUsuńdziękuję :D - za degustację jednak podziękuję ;-)
UsuńMam pytanie odnośnie cukinii. Czy całą ją Pani ścietała, czy uprzednio obierała ze skórki i usuwała nasiona?
OdpowiedzUsuńJeśli młoda i nieduża to całą. Jeśli już przerośnięta to obierałam i usuwałam nasiona :)
UsuńCzy używamy blendera aby uzyskać gładką konsystencje?
OdpowiedzUsuńNa koniec można zblendować, ale nie jest to już konieczne :)
Usuń