rogaliki ze zdrową nutellą
Zdrowa nutella nadal w lodówce siedzi - nic się z nią nie stało :) No to nadszedł czas na jej wykorzystanie.
Idealnie nadają się jako nadzienie do rogalików czy placuszków.
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g mleka + trochę do posmarowania
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki + do podsypania
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 jajo
- 50 g miękkiego masła + do posmarowania
- 1/2 łyżeczki soli
- zdrowa nutella - przepis tutaj
Przygotowanie:
- mleko, drożdże i cukier włożyć do naczynia miksującego i podgrzać - czas 2,5 min/temp 37 st/ obr 2
- dodać pozostałe składniki i wymieszać czas 7 min / poz Interwał
- wyjąć ciasto - ręce muszą być natłuszczone masłem - i uformować kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h
- ciasto podzielić na 5 równych części
- z każdej rozwałkować placki na ok 15 cm
- 4 placki posmarować masłem i układać jeden na drugim - góry nie smarujemy
- całość rozwałkować na duże koło - ok 30 cm
- podzielić na rogaliki (trójkąty) na koniec trójkąta układać po łyżeczce kremu i zawijać rogaliki
- pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min
- posmarować mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika
- piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 220 st
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)