rogaliki ze zdrową nutellą

Zdrowa nutella nadal w lodówce siedzi - nic się z nią nie stało :) No to nadszedł czas na  jej wykorzystanie.
Idealnie nadają się jako nadzienie do rogalików czy placuszków.



Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g mleka + trochę do posmarowania
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki + do podsypania
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajo
  • 50 g miękkiego masła + do posmarowania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zdrowa nutella - przepis tutaj


Przygotowanie: 
  • mleko, drożdże i cukier włożyć do naczynia miksującego i podgrzać - czas 2,5 min/temp 37 st/ obr 2 
  • dodać pozostałe składniki i wymieszać czas 7 min / poz Interwał
  • wyjąć ciasto - ręce muszą być natłuszczone masłem - i uformować kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h
  • ciasto podzielić na 5 równych części
  • z każdej rozwałkować placki na ok 15 cm
  • 4 placki posmarować masłem i układać jeden na drugim - góry nie smarujemy
  • całość rozwałkować na duże koło - ok 30 cm
  • podzielić na rogaliki (trójkąty) na koniec trójkąta układać po łyżeczce kremu i zawijać rogaliki
  • pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min 
  • posmarować mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika
  • piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 220 st






Smacznego !

Komentarze

Popularne posty