domowa wegetta
Domowa wegeta chodziła za mną od dawna. Przepisów w internecie jest wiele, a ja w związku z tym postanowiłam tak je wykorzystać, że posprawdzałam co zazwyczaj się dodaje i dodałam to co faktycznie sama dodaję przy robieniu zup. Dodaję teraz zawsze do zup i w smaku gotowanie bez kostek jest jeszcze łatwiejsze (gotowych kostek nie używam już od bardzo dawna). Moją robiłam w Thermomixie, ale i w maszynce do mięsa też można zmielić.
Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to, że nabierając porcję do zupy (daję 2-3 łyżeczki) zawsze należy brać czystą i nieubrudzoną niczym innym łyżeczkę :)
przepis na ok 8 średnich słoiczków - takich jak na zdjęciach
Składniki:
- 1 duży por
- 500 g marchwi
- 500 g pietruszki
- 1 seler
- 3 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- kilka gałązek selera
- 400 g soli
Przygotowanie:
- warzywa myjemy i obieramy
- mielimy w maszynce do mięsa - Thermomix każde warzywa osobno siekamy czas ok 20-30 s / obr ok 7 - sprawdzamy czy odpowiada nam konsystencja
- zmielone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy
- odstawiamy na min 40 min
- warzywa przekładamy do umytych słoików - razem z powstałą wodą, starannie ubijamy i mocno zakręcamy
Co ważne - nie trzeba pasteryzować, sól dobrze zakonserwuje nam wszystko. Otwarty słoik spokojnie ok 2 tyg w lodówce - więcej nie stał bo został zużyty ;)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)