ajvar paprykowy
Znalezione na grupie FB Thermomixa - za co bardzo dziękuję. Papryka w promocji była, więc trochę jej kupiliśmy. Nie wiedziałam na co je przerobię i nagle pojawiły się wpisy paprykowe - bo więcej takich jak ja było.
Ten przepis przemówił do mnie tak samo jak sos paprykowy (który już jutro na blogu). Dlatego nie wiele myśląc zakupiłam słoiki - tak, tak zabrakło i trzeba mimo wszystko jeszcze dokupić - i Tehrmomix zabrał się do roboty, bo mojej tu nie było za dużo. Ja nie dałam chili w związku z tym, że będziemy jedli z Młodą ;)
Składniki:
- 1 kg papryki czerwonej
- 150 g cukru
- 70 g oleju
- sól
- 1 mały koncentrat pomidorowy 50 g
- 1 liść laurowy
- 1-2 ząbki czosnku
- 70 g ocru
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego włożyć pokrojoną paprykę, dodać cukier, olej i sól - zmiksować czas 15s/obr 9
- następnie gotujemy czas 20 min/100 st/ obr 2 - na naczynie miksujące położyć koszyczek lub Varomę
- po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze przez 8 min/100 st/obr 2
- wyławiamy liść laurowy i miksujemy czas 40 s zwiększając obroty z 3 do ok 10
- gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i układamy do góry dnem pozostawiając do ostygnięcia
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)