ajvar paprykowy

Znalezione na grupie FB Thermomixa  - za co bardzo dziękuję. Papryka w promocji była, więc trochę jej kupiliśmy. Nie wiedziałam na co je przerobię i nagle pojawiły się wpisy paprykowe - bo więcej takich jak ja było. 
Ten przepis przemówił do mnie tak samo jak sos paprykowy (który już jutro na blogu). Dlatego nie wiele myśląc zakupiłam słoiki - tak, tak zabrakło i trzeba mimo wszystko jeszcze dokupić - i Tehrmomix zabrał się do roboty, bo mojej tu nie było za dużo. Ja nie dałam chili w związku z tym, że będziemy jedli z Młodą ;) 



Składniki:
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 150 g cukru
  • 70 g oleju
  • sól
  • 1 mały koncentrat pomidorowy 50 g
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 70 g ocru

Przygotowanie:

  • do naczynia miksującego włożyć pokrojoną paprykę, dodać cukier, olej i sól - zmiksować czas 15s/obr 9
  • następnie gotujemy czas 20 min/100 st/ obr 2 - na naczynie miksujące położyć koszyczek lub Varomę
  • po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze przez 8 min/100 st/obr 2
  • wyławiamy liść laurowy i miksujemy czas 40 s zwiększając obroty z 3 do ok 10 
  • gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i układamy do góry dnem pozostawiając do ostygnięcia




Smacznego !

Komentarze

Popularne posty