sos paprykowy na zimę - przetwory
Jak zrobiłam to nie uwierzyłam. W smaku dla mnie rewelacyjny, nawet moja Mama to potwierdziła. Idealny na kanapki zamiast tradycyjnego keczupu. Jeszcze można do sosów dodać lub jako marynatę użyć. Zastosowań pewnie wiele, przez zimę wypróbujemy. Zrobiłam kilka słoiczków, ale nie wiem czy jeszcze kilka nie zrobię.
Składniki:
- 3 kg papryki
- 3 słoiki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- kilka sporych ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
na Thermomix podzieliłam na 3 partie (czyli 1 kg papryki itd)
- do naczynia miksującego włożyć pokrojoną paprykę - zmiksować czas 30 s/obr 9
- dodać pozostałe składniki i gotować czas 30-40 min / temp 100 st/ obr 2 (na naczynie miksujące położyć koszyczek lub jeszcze lepiej Varomę
- po tym czasie sos zmiksować - czas ok 30 s/ obr 8-9
- gorący sos przelać do słoików, zakręcić, położyć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia
tradycyjnie
- paprykę przepuścić przez maszynkę do mielenia
- gotować w garnku z grubym dnem przez ok 1 h tak aby jak najwięcej wody odparowało
- dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze ok 15 min (czosnek przepuścić przez praskę)
- gorący sos przelać do słoików, zakręcić, położyć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia
robiąc soki przy okazji wyszło i tak 😂
Smacznego !
lubię takie przetwory , a jaki kolor esencjonalny
OdpowiedzUsuńp.s a jakiej gramatury te słoiki z koncentratem?
Moje słoiki większe, takie jak po ćwikle np.
UsuńCzy czuć skórki?
OdpowiedzUsuń