domowy wegetariański majonez z ciecierzycy
Ciecierzyca moja nowa miłość :) Serio, nie wiem dlaczego tak długo szukałyśmy się nawzajem. Najważniejsze jednak, że się odnalazłyśmy. Odkrywam nowe smaki i nowe zastosowania dla niej. Tym razem coś dla chcących nowego smaku majonezu. Jak dla mnie idealne odzwierciedlenie smaku dla zwykłego majonezu, tylko w zdrowszej wersji. Majonez ten idealnie nadaje się na kanapki czy do sałatek.
Składniki:
- ok 1/2 szklanki soczewicy z puszki (odsączonej)
- 1/4 szklanki oleju
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy (sarepska)
- odrobina pieprzu
Przygotowanie:
- wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy
- jeśli chcemy uzyskać bardziej zmiksowaną konsystencję należy dodać trochę więcej oliwy
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)