domowy wegetariański majonez z ciecierzycy

Ciecierzyca moja nowa miłość :) Serio, nie wiem dlaczego tak długo szukałyśmy się nawzajem. Najważniejsze jednak, że się odnalazłyśmy. Odkrywam nowe smaki i nowe zastosowania dla niej. Tym razem coś dla chcących nowego smaku majonezu. Jak dla mnie idealne odzwierciedlenie smaku dla zwykłego majonezu, tylko w zdrowszej wersji. Majonez ten idealnie nadaje się na kanapki czy do sałatek. 




Składniki:
  • ok 1/2 szklanki soczewicy z puszki (odsączonej)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy (sarepska)
  • odrobina pieprzu

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy
    • jeśli chcemy uzyskać bardziej zmiksowaną konsystencję należy dodać trochę więcej oliwy



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty