niedziela, 6 sierpnia 2017

zdrowy krem czekoladowy

Już od dawna za mną chodził przepis na zdrową alternatywę dla nutelli. Nie wiedziałam czy będzie dobra, ale daktyle od dawna już czekały. Kupiłam je kiedyś na promocji i już promocja poszła w zapomnienie (lub nawet pojawiła się kolejny raz), a daktyle jak były tak były. A że czasami człowiek chce sobie sprawić odrobinę słodkości to krem czekoladowy pasuje jak ulał. 
Dla amatorów słodkości może mieć posmak gorzkiej czekolady, ale dla mnie gorzka czekolada jest najsłodsza ze wszystkich i krem ma właśnie taki smak. Nie czuję daktyli, ale jak dla mnie to na plus ;-)

Przepis na dwa słoiczki widoczne na zdjęciu ( nie ten minimalny ;) )



Składniki:
  • 250 g daktyli bez pestek
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 50 g gorzkiego kakao


Przygotowanie:
  • daktyle włożyć do naczynia miksującego i zmielić czas 20 s/obr 9-10
  • dodać olej kokosowy i podgrzać temp 50 st/czas 3 min/obr 1
  • zgarnąć wszystko kopystką na dno naczynia
  • dodać pozostałe składniki i rozdrobnić stopniowo zwiększając obroty czas 40 s /obr 6-10
  • przelać do słoiczków i odstawić do lodówki - tam krem stężeje :) - po 3 h już będzie można spożywać : )




Smacznego !


2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)