frytki z cukinii
Cukinię uwielbiam i wiadomo o tym od dawna. Jeszcze kilka z działki się ostało, a leczo człowiekowi się przejadło, czas na coś innego. Pieczona cukinia, a w zasadzie frytki z cukinii. Z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Podane z sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 jajo
- ok 1/2 szklanki bułki tartej
- 2-3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka Jarzynki
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- cukinię myjemy i kroimy w słupki
- w jednej misce roztrzepujemy jajo
- w drugiej łączymy suche składniki
- cukinię moczymy w jajku i obtaczamy w bułce z przyprawami
- układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 15-20 min
- podajemy z sosem czosnkowym (jogurt naturalny łączymy z ząbkiem czosnku i odrobiną Jarzynki)
Smacznego !
Smacznego !
świetne kąski na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuń