ryba duszona w pomidorach
Ryby powinno się jeść, każdy to wie. Żeby tylko R miał do tego chęć. Nawet dorsz nie do końca Go przekonuje :) Próbuję na każdy możliwy sposób przemycić rybę w naszych daniach. Nie zawsze mi się udaje. Jak dla mnie dorsz ten jest idealny. W pomidorach i cebulce jak na kołderce. Połączenie wyśmienite. O tej porze roku pomidory nie są najsmaczniejsze, stąd polecam te z puszki lub z własnych przetworów.
Składniki:
- filet z dorsza
- 1-2 cebule
- puszka pomidorów
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i oregano
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju
- gdy już się zeszkli dodajemy puszkę pomidorów - jeśli mamy w całości spokojnie rozdzielimy je podczas duszenia szpatułką,
- dodajemy suszone pomidory i oregano i dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 min
- rybę solimy i pieprzymy z obu stron
- układamy na pomidory i dusimy pod przykryciem ok 10-15 min
Podajemy z ryżem lub kaszą.
Smacznego !
Z pewnością pyszna)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuń