racuchy drożdżowe z czekoladą

Nie wiem jak u Was ze zdrowiem, ale nasz młoda nie doszła do siebie jeszcze i w domu siedzi. Dlatego czas poświęcamy Jej i padamy z nóg jak tylko Ona padnie. Ale na szczęście mamy weekend więc mogę nadrobić zaległości. 
A jak sobota to to co Młoda lubi najbardziej - racuchy. Tym razem nadzienie przyszło samo do głowy. Pozostał nam jeszcze cały kalendarz adwentowy (w tym roku był nadmiar ;-) ) stąd nadzienie czekoladowe. 




Składniki:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 szkl mąki 
  • 1/2 szkl mleka w temp pokojowej
  • 1 jajo
  • 3 łyżki cukru
  • czekoladki 
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • do naczynia miksującego wkładamy drożdże i mleko z łyżeczką cukru - podgrzewamy czas 3 min/ temp 37 st/obr 2
  • dodajemy pozostałe składniki (bez czekolady) - wyrabiamy ciasto czas 2-3 min/obr 3-4
  • odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-45 min
  • po tym czasie na rozgrzaną patelnię wykładamy 1 łyżkę ciasta 
  • na placuszka układamy czekoladkę i zakrywamy ciastem - jak wciśniemy czekoladkę to przykrywamy pozostałym ciastem
  • smażymy na złoty kolor z obu stron

Podajemy posypane cukrem pudrem oczywiście.





Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)