racuchy drożdżowe z czekoladą
Nie wiem jak u Was ze zdrowiem, ale nasz młoda nie doszła do siebie jeszcze i w domu siedzi. Dlatego czas poświęcamy Jej i padamy z nóg jak tylko Ona padnie. Ale na szczęście mamy weekend więc mogę nadrobić zaległości. 
A jak sobota to to co Młoda lubi najbardziej - racuchy. Tym razem nadzienie przyszło samo do głowy. Pozostał nam jeszcze cały kalendarz adwentowy (w tym roku był nadmiar ;-) ) stąd nadzienie czekoladowe. 
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
 - 1,5 szkl mąki
 - 1/2 szkl mleka w temp pokojowej
 - 1 jajo
 - 3 łyżki cukru
 - czekoladki
 - olej do smażenia
 
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego wkładamy drożdże i mleko z łyżeczką cukru - podgrzewamy czas 3 min/ temp 37 st/obr 2
 - dodajemy pozostałe składniki (bez czekolady) - wyrabiamy ciasto czas 2-3 min/obr 3-4
 - odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-45 min
 - po tym czasie na rozgrzaną patelnię wykładamy 1 łyżkę ciasta
 - na placuszka układamy czekoladkę i zakrywamy ciastem - jak wciśniemy czekoladkę to przykrywamy pozostałym ciastem
 - smażymy na złoty kolor z obu stron
 
Podajemy posypane cukrem pudrem oczywiście.
Smacznego !

Zaśliniłam się! Zjadłabym cały talerz ;)
OdpowiedzUsuńMisia by się podzieliła :)
Usuń