środa, 31 stycznia 2018

ciasteczka czekoladowe

Jeśli szukacie przepisu na przepyszne ciasteczka czekoladowe, które jeszcze robi się dosłownie w mgnieniu oka to szczególnie polecam ten przepis. Mocno czekoladowe, jednak tabliczka mlecznej czekolady robi swoje i bardzo delikatne. 

Ciasteczka z pełnej kulki podczas pieczenia zamieniają się w latające talerze, ale zupełnie nam to nie przeszkadza. Następnym razem dodamy jeszcze orzechy, żeby ciasteczka nabrały większej chrupkości. Zresztą każdy z nas wie, że najlepsze połączenie to czekolada i orzechy (kto nie lubi czekolady z orzechami : -) ) 



Składniki:
  • 180 g masła
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajo i 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 mleczna czekolada pokrojona na drobne kawałki (w zależności jakie chcecie - ja kostkę dzieliłam na 4)

Przygotowanie:
tradycyjnie
  • rozpuść i ostudź masło 
  • w misce wymieszać masło z cukrami
  • dodać jajo i żółtko i wymieszać dokładnie do połączenia
  • dodać pozostałe składniki (bez czekolady) i mieszać do powstania gęstej masy 
  • jak już wszystko dokładnie będzie połączone dodać czekoladę i ostatni raz wymieszać 
na Thermomix
  • do naczynia miksującego włożyć masło - roztopić - czas 45 s/temp 70 st/obr 3
  • dodać cukier i mieszać - czas 2 min /obr 3-4 - w między czasie dodać jajo i żółtko
  • dodać pozostałe składniki (bez czekolady) i mieszać do powstania gęstej masy - czas 2 min /obr 3-4
  • dodać czekoladę i ostatecznie połączyć składniki - czas 35-40 s/obr 2

  • z ciasta formować kulki - w zależności od tego jak duże chcecie mieć ciasteczka
  • układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając spore odstępy
  • piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st przez ok 12-15 min
  • wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia i stwardnienia ;) 





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)