sobota, 13 stycznia 2018

pierś z kurczaka nadziewana porem i orzechami

Choroba mnie nie opuszcza, niestety. Sił brak, ale na gotowanie muszą się znaleźć. Tymczasem przepis dietetyczny - no wiecie noworoczne postanowienia, których w zasadzie nie ma, ale jakby były :) Na pierwszy rzut oka połączenie nietypowe: por, orzechy i pierś z kurczaka, ale połączenie to okazało się idealne. 

Pierś można przygotować na trzy sposoby: na patelni, na parze i w piekarniku. 



Składniki:
  • 125 g piersi z kurczaka 
  • 55 g białej część pora 
  • ok 12 g orzechów 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • ulubiona przyprawa - u mnie do kurczaka
  • wykałaczki ;) 

Przygotowanie:
  • orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni - odstawić do miseczki
  • pora posiekać i podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy - dołożyć do orzechów
  • pierś kurczaka rozbić jak na kotlety i z obu stron dokładnie wysmarować przyprawami
  • na środek wyłożyć farsz z pora i orzechów
  • zawinąć jak roladę i spiąć wykałaczkami, nitką bądź specjalnym przyrządem 

na patelni
  • na patelnię wlać pozostałą łyżeczkę oliwy
  • smażyć naszą pierś z wszystkich stron na złoty kolor 
    • przysmażyć najpierw z większą temp po czym obniżyć temp i przykryć pierś folią
na parze Thermomix
  • do naczynia miksującego wlać 1 l wody i postawić Varomę
  • do Varomy włożyć pierś i przykryć pokrywą Varomy
  • gotować - czas 30-35 min / temp Varoma/ obr 2-3
w piekarniku
  • piekarnik rozgrzać do 180 st
  • pierś zawinąć w folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego 
  • piec ok 25 min - 5 min przed końcem uchylić odrobinę folii

Podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami z dodatkiem innych warzyw.
Wersja z patelni jest z cukiniowymi wstążkami i ryżem, zaś wersja na parze z batatami i marchewkami.







Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)