Rafaelo na herbatnikach

Oj długo podchodziłam do tego ciasta, jakoś nie byłam do niego przekonana, sama nie wiem dlaczego. W końcu nadszedł ten czas i jakoś poszło. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień (najlepiej po 24 h) Krakersy wtedy zdążą już popić budyń i będzie idealnie. Jeśli jednak ktoś nie przepada za kokosem niech omija je szerokim łukiem, bo jednak kokos jest wszędzie :) 



Składniki:
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 200 g wiórek kokosowych + 
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 paczka herbatników

Przygotowanie:
tradycyjnie
  • żółtka ucierać z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym
  • dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i połączyć na jednolitą masę
  • pozostałe mleko zagotować z resztą cukru
  • do wrzącego mleka dodać wcześniej przygotowaną mieszankę
  • gotować cały czas mieszając aż pojawi się struktura budyniu 
  • odstawić do ostygnięcia
  • miękkie masło ucierać do puszystości 
  • dodawać stopniowo masę budyniową
  • na koniec dodać wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszać

Thermomix
  • żółtka, cukier, mąki i mleko wkładamy do naczynia miksującego - gotować czas 7 min/ temp 70 st/obr 2-3
  • ostudzić
  • dodać masło i mieszać - czas 3 min / obr 4 - pod koniec mieszania dodać wiórki kokosowe
kolejne kroi już takie same 
  • blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
  • dno blaszki wyłożyć herbatnikami 
  • na herbatniki wyłożyć 1/3 masy 
  • następnie powtarzamy czynność jeszcze dwa razy - kończymy masą 
  • na całość wysypujemy wiórki kokosowe
  • wstawić na noc do lodówki






Smacznego !

Komentarze

Popularne posty