likier z krówek

Wielki słoik z krówkami stał i czekał na swoją kolej. Jednak ile można się tak na nie patrzeć i nie jeść. Ale kto powiedział, że nie można ich wypić. W smaku idealna, delikatna, a jednak dająca odpowiednie rozgrzanie. Idealny prezent od starszych wnuków dla Babć i Dziadków - przecież już niedługo ich święto :) A w Thermomixie przygotowuje się naprawdę bardzo szybko i tak samo szybko czuję zniknie z barku.

Składniki podane na dwie buteleczki 250 ml i jeden mniejszy słoiczek ;-)



Składniki:
  • 250 g krówek
  • 220 ml śmietanki kremówki (min 30%)
  • 250 ml wódki

Przygotowanie:
  • do naczynia miksującego wkładam krówki - mieszam czas 8-10 s/obr 5-6
  • dodajemy śmietankę i podgrzewamy - czas 7 min/temp 50 st/obr 3
  • odstawiamy do ostygnięcia
  • gdy już temperatura będzie pokojowa dodajemy wódkę i mieszamy - czas 30 s/obr 4
  • przelewamy do buteleczek 

Oczywiście możemy wszystko wykonać bez Thermomix, co oznacza dobrze posiekać krówki i dodać je do garnka ze śmietanką. Podgrzewany do czasu aż krówki się roztopią. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym dodajemy wódkę i mieszamy.  Reszta taka sama :)







Na zdrowie !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)