racuchy drożdżowe z czekoladą
Nie wiem jak u Was ze zdrowiem, ale nasz młoda nie doszła do siebie jeszcze i w domu siedzi. Dlatego czas poświęcamy Jej i padamy z nóg jak tylko Ona padnie. Ale na szczęście mamy weekend więc mogę nadrobić zaległości.
A jak sobota to to co Młoda lubi najbardziej - racuchy. Tym razem nadzienie przyszło samo do głowy. Pozostał nam jeszcze cały kalendarz adwentowy (w tym roku był nadmiar ;-) ) stąd nadzienie czekoladowe.
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
- 1,5 szkl mąki
- 1/2 szkl mleka w temp pokojowej
- 1 jajo
- 3 łyżki cukru
- czekoladki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego wkładamy drożdże i mleko z łyżeczką cukru - podgrzewamy czas 3 min/ temp 37 st/obr 2
- dodajemy pozostałe składniki (bez czekolady) - wyrabiamy ciasto czas 2-3 min/obr 3-4
- odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-45 min
- po tym czasie na rozgrzaną patelnię wykładamy 1 łyżkę ciasta
- na placuszka układamy czekoladkę i zakrywamy ciastem - jak wciśniemy czekoladkę to przykrywamy pozostałym ciastem
- smażymy na złoty kolor z obu stron
Podajemy posypane cukrem pudrem oczywiście.
Smacznego !
Zaśliniłam się! Zjadłabym cały talerz ;)
OdpowiedzUsuńMisia by się podzieliła :)
Usuń