rolada bezowa z owocami
Uwielbiamy bezy. I chyba pod każdą postacią je robiłyśmy w domu, a jednak nie - nie wiedziałam, jak zrobić z niej roladę. Beza sama w sobie jest wymagająca więc gdy zobaczyłam przepis w gazecie i do tego czas wypieku tego cuda to niecałe 30 min (czas oczekiwania na zjedzenie większy ;) ), wiedziałam że muszę ją zrobić. Do tego ukochane przez nas borówki i maliny i deser jak marzenie.
Składniki:
- 4 duże schłodzone białka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu
krem
- 500 ml śmietanki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki soku malinowego lub wiśniowego
- 250 g borówek i malin
Przygotowanie:
- w misce ubić białka na sztywną pianę
- ubijając nadal dodawać po łyżce cukru
- pod koniec ubijania (gdy zabraknie cukru ;) ) dodać mąkę kukurydzianą i ocet
- masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować po całości - tak aby wyszedł duży prostokąt
- piec 5-10 min w piekarniku nagrzanym do 220 st, następnie zmniejsz temp do 140 st i piecz kolejne 15 min
- arkusz papieru posypać cukrem pudrem i na to wyłożyć bezę do góry dnem (czyli po prostu połóż bezę papierem do góry)
- usunąć papier, na którym beza się piekła i pozostawić do ostygnięcia
- żelatynę zalać odrobiną wody i dokładnie wymieszać
- sok podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę - pozostawić do przestudzenia
- zimną kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać rozpuszczoną w soku żelatynę
- masę śmietanową rozsmarować na bezie
- posypać owocami
- ciasto zrolować i odstawić na min godzinę do lodówki
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)