czwartek, 27 lipca 2017

fasolka szparagowa w occie balsamicznym

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem wielkim fanem fasolki szparagowej. Jednak tradycyjna propozycja czasami nie wystarczy. Tym razem próbowałam uzyskać smak jaki pamiętam z domu. Mój Tato uwielbia eksperymentować w kuchni i kiedyś zaproponował mi takie połączenie - jednak do tego dodałam sezam. A co też lubię coś zmieniać. 



Składniki:
na jedną porcję

  • duża garść ugotowanej fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:
  • na suchej patelni prażymy sezam, tak aby było czuć jego specyficzny zapach
  • odstawiamy sezam do osobnej miseczki
  • na patelni podsmażamy delikatnie posiekany czosnek
  • dodajemy ocet balsamiczny i od razu dodajemy fasolkę
  • dokładnie mieszamy tak aby fasola oblepiła się octem
  • dodajemy sezam i delikatnie mieszamy
  • podajemy na ciepło - chociaż na zimno równie dobrze smakuje :)




Smacznego !

2 komentarze:

  1. bardzo apetycznie to wygląda, az by się chciało iśc od raz na zakupy i zrobić sobie takiej fasolki.

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)