środa, 26 lipca 2017

naleśniki z serem i pieczarkami

Jak nie wiadomo co zrobić na obiad to najlepiej coś na szybko. A jak na szybko to naleśniki wpisują się idealnie w ten klimat. Do tego w lodówce były pieczarki i kawałek sera żółtego i nadzienie samo się zrobiło. Tym razem wersja light czyli bez panierki, ale uwierzcie mi, do niczego nie była potrzebna.



Składniki:
ciasto
  • 125 g mąki
  • 1 jajo
  • 300 ml mleka
nadzienie
  • 4 duże pieczarki 
  • nieduży kawałek żółtego sera

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać - powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę
  • smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju
  • pieczarki i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • na środek usmażonego naleśnika kładziemy dużą łyżkę nadzienia
  • zwijamy jak krokieta (zwijamy dół, prawą/lewą stronę i górę)
  • podgrzewamy na patelni przez chwilę tak aby się delikatnie zarumienił
  • podajemy ciepłe lub też można zjeść na zimno





W wersji bardziej kalorycznej oczywiście możemy obtoczyć w jajku i bułce tartej tak jak tradycyjnego krokieta.


Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Piękne!
    Przyrumienione idealnie...
    Mniam
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie połączenia, naleśniki są przepyszne zarówno na słodko jak i słono.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak to Miśka mówi najlepsze suche ;)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)