naleśniki z serem i pieczarkami
Jak nie wiadomo co zrobić na obiad to najlepiej coś na szybko. A jak na szybko to naleśniki wpisują się idealnie w ten klimat. Do tego w lodówce były pieczarki i kawałek sera żółtego i nadzienie samo się zrobiło. Tym razem wersja light czyli bez panierki, ale uwierzcie mi, do niczego nie była potrzebna.
Składniki:
ciasto
- 125 g mąki
- 1 jajo
- 300 ml mleka
nadzienie
- 4 duże pieczarki
- nieduży kawałek żółtego sera
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać - powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę
- smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju
- pieczarki i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
- na środek usmażonego naleśnika kładziemy dużą łyżkę nadzienia
- zwijamy jak krokieta (zwijamy dół, prawą/lewą stronę i górę)
- podgrzewamy na patelni przez chwilę tak aby się delikatnie zarumienił
- podajemy ciepłe lub też można zjeść na zimno
W wersji bardziej kalorycznej oczywiście możemy obtoczyć w jajku i bułce tartej tak jak tradycyjnego krokieta.
Smacznego !
Lubię je bardzo:)
OdpowiedzUsuńMy tez,proste a smaczne :)
UsuńPięknie przypieczone ;)
OdpowiedzUsuńNa suchej patelni takie cuda ;)
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńOj tak :) polecam
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńPrzyrumienione idealnie...
Mniam
xxx
Dziękuję bardzo :)
Usuńuwielbiam takie połączenia, naleśniki są przepyszne zarówno na słodko jak i słono.
OdpowiedzUsuńA jak to Miśka mówi najlepsze suche ;)
Usuń