chleb pełen ziaren

Brak chleba w domu mobilizuje mnie jeszcze bardziej do tego, aby upiec własny. Tym razem propozycja bez mąki, z samych ziaren. Wydawało nam się, że może być on zbyt ciężki, ale w smaku jest przepyszny. Podczas pieczenia dzięki odrobinie sody lekko rośnie, a zapach jaki roznosi się dookoła .... możecie sobie tylko wyobrazić - no chyba, że skorzystacie i sami zrobicie - będziecie wiedzieć o czym mówię/piszę.



Składniki:
  • 300 g płatków owsianych
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • szklanka nasion - u mnie chia, siemię lniane, sezam, babka jajowata

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego - wyrobić czas 2 min/poz Interwał
  • przełożyć do foremki - niewielka keksówka
  • piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 50 min 




Smacznego !

Komentarze

  1. Witam. Dzisiaj skorzystałam z przepisu. Smak chlebka nieco inny od zwyczajnego,ale to samo zdrowie i przede wszystkim wiemy co jemy. Ja próbowałam ciepły, bo nie mogłam się doczekać. Pewnie będzie inaczej smakował na drugi dzień. Jak że świeżością i jak przechowywać? W woreczku czy ściereczka nakryć.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy płatki trzeba zmielić?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty