chleb pełen ziaren
Brak chleba w domu mobilizuje mnie jeszcze bardziej do tego, aby upiec własny. Tym razem propozycja bez mąki, z samych ziaren. Wydawało nam się, że może być on zbyt ciężki, ale w smaku jest przepyszny. Podczas pieczenia dzięki odrobinie sody lekko rośnie, a zapach jaki roznosi się dookoła .... możecie sobie tylko wyobrazić - no chyba, że skorzystacie i sami zrobicie - będziecie wiedzieć o czym mówię/piszę.
Składniki:
- 300 g płatków owsianych
- 500 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- szklanka nasion - u mnie chia, siemię lniane, sezam, babka jajowata
- wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego - wyrobić czas 2 min/poz Interwał
- przełożyć do foremki - niewielka keksówka
- piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 50 min
Smacznego !
Witam. Dzisiaj skorzystałam z przepisu. Smak chlebka nieco inny od zwyczajnego,ale to samo zdrowie i przede wszystkim wiemy co jemy. Ja próbowałam ciepły, bo nie mogłam się doczekać. Pewnie będzie inaczej smakował na drugi dzień. Jak że świeżością i jak przechowywać? W woreczku czy ściereczka nakryć.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam, czy płatki trzeba zmielić?
OdpowiedzUsuń