niedziela, 23 lipca 2017

babeczki czekoladowe


Nie wiem jak to się stało, ale jeszcze czekoladowe jaja uchowały się w naszym domu. Nie wiedziałam co z nimi zrobić, a jak nie wiadomo, to zawsze powstają babeczki. Tym razem mega czekoladowe, po prostu aż mokre :) Tylko jeden minus był. Te jaja były nadziane, każde w zasadzie czym innym. I dałam ich 200 g, a należało jednak trochę mniej. Mimo to były przepyszne. Piszę były bo już są tylko wspomnieniem. Zrobiłam sobie piknik na tarasie z Miśką i tak jej smakowały, że praktycznie każdą naznaczyła swoimi zębami :) Uchowało się kilka dla Sąsiadów więc to się nazywa szczęście :) 
Babeczki zrobiłam bez proszku do pieczenia stąd ich niewielka objętość :) 




Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g czekoladowych jajek
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:
  • suche i mokre składniki mieszamy w osobnych miskach - bez czekolady
  • czekoladowe jaja kroję w kostkę :) 
  • mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy 
  • na koniec dodajemy pokrojone jaja czekoladowe i mieszamy ponownie
  • przekładamy do foremek do pełnej wysokości - pamiętając, że nie dodajemy proszku do pieczenia ani sody
  • pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st 






Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)