czwartek, 13 lipca 2017

ciasto czekoladowo marchewkowe

Nie wiedziałam, że robiąc sok marchewkowy w wyciskarce wolno obrotowej, będę zmuszona do zrobienia ciasta. No może nie do końca zmuszona, ale nie wyobrażałam sobie, żeby wyrzucić resztki marchewki, która powstała przy tym. A że nadal całe wiaderko czekoladowych jajek czeka na wykorzystanie, trzeba było sobie poradzić tak. Ciasto było mega czekoladowe, a  przy tym zdecydowanie wilgotne :) Sucha marchewka nie zaszkodziła.



Składniki:
  • 300 g mąki
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g czekolady (u mnie czekoladowe jaja pokruszone)
  • 3 jaja
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 300 g startej marchewki - u mnie to co zostało z wyciskania soku 

Przygotowanie:

na Thermomix
  • do naczynia miksującego włożyć motylek - zmiksować cukier i jaja na puszystą masę - czas ok 2 min /obr 4-5 (wyciągnąć motylek)
  • dodać pozostałe składniki - bez czekolady - wymieszać czas 2 min / obr 3
  • dodać połamaną czekoladę i wymieszać na obrotach wstecznych - czas 30 s
standardowo
  • w misce wymieszać suche składniki
  • zmiksować cukier z jajami na puszystą masę
  • dodać olej i ponownie zmiksować
  • dodawać stopniowo suche składniki i miksować do połączenia
  • dodać marchewkę - wymieszać 
  • dodać czekoladę i delikatnie wymieszać do połączenia 
takie same kroki
  • przełożyć do foremki (u mnie kwadratowa ok 30x30)
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 40-50 min - do suchego patyczka




Smacznego 

4 komentarze:

  1. Idealne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jeszcze banan i czekolada to dobrze brzmi ;)

      Usuń
  2. uwielbiam ciasto czekoladowe a z marchewką tworzy bardzo fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)