puszyste placuszki na kefirze
Jak ktoś jest ze mną dłużej, pewnie wie co będzie dzisiaj. Jest sobota, więc mój czas z Miśką. A jak nasze poranki to najlepiej jak jakieś placuszki będą. Wtedy mam pewność, że śniadanie zostanie zjedzone. Tym razem wybór padł na placuszki na kefirze, ponieważ akurat brak jogurtu w lodówce. Placuszki są bardzo puszyste i delikatne. Idealne jak zawsze na dłuższe wyjścia, również jako drugie śniadanie.
Składniki:
- 250 ml kefiru
- 1 jajo
- 180 g mąki
- 25 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- kefir połączyć z jajkiem na gładką masę
- dodać mąkę i cukier puder - wymieszać - ciasto będzie jak gęsta śmietana
- dodać sodę i raz jeszcze sprawić, aby wszystkie składniki się połączyły
- smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron - jak pojawią się delikatne pęcherzyki na górze ciasta, można przekładać na drugą stronę
- podajemy z owocami, miodem lub na sucho :)
Smacznego !
Fantastyczne! Widać że są miękkie i pulchniutkie, jutro zaserwuję sobie takie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPolecamy :)
UsuńPyszne placki:)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie, na pewno są pyszne z syropem owocowym albo z czekoladą.
OdpowiedzUsuńZ czekoladą muszą być obłędne 😍 teraz jednak były tylko z owocami😊
Usuń