sobota, 29 lipca 2017

puszyste placuszki na kefirze

Jak ktoś jest ze mną dłużej, pewnie wie co będzie dzisiaj. Jest sobota, więc mój czas z Miśką. A jak nasze poranki to najlepiej jak jakieś placuszki będą. Wtedy mam pewność, że śniadanie zostanie zjedzone. Tym razem wybór padł na placuszki na kefirze, ponieważ akurat brak jogurtu w lodówce. Placuszki są bardzo puszyste i delikatne. Idealne jak zawsze na dłuższe wyjścia, również jako drugie śniadanie. 



Składniki:
  • 250 ml kefiru
  • 1 jajo
  • 180 g mąki 
  • 25 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • kefir połączyć z jajkiem na gładką masę
  • dodać mąkę i cukier puder - wymieszać - ciasto będzie jak gęsta śmietana
  • dodać sodę i raz jeszcze sprawić, aby wszystkie składniki się połączyły
  • smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron - jak pojawią się delikatne pęcherzyki na górze ciasta, można przekładać na drugą stronę
  • podajemy z owocami, miodem lub na sucho :) 






Smacznego !


6 komentarzy:

  1. Fantastyczne! Widać że są miękkie i pulchniutkie, jutro zaserwuję sobie takie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają obłędnie, na pewno są pyszne z syropem owocowym albo z czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czekoladą muszą być obłędne 😍 teraz jednak były tylko z owocami😊

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)