piątek, 15 stycznia 2016

surówka z pora i jabłka

Nie wiem dlaczego, ale naszło mnie strasznie na pora. Może po prostu przyszła na pora ;) Dlatego teraz zakupiłam dużego pora - duża musi być biała część z niego, żeby kilka wariacji na jego temat mogło powstać. Zielona część wyląduje w zupach.
Surówki na tak zwane spróbowanie, więc podaję ich proporcje na 1 os. Jak to R mówi - zrób lepiej na początek czegoś mniej, nie będzie żal ewentualnie się tego pozbyć ... Wiara w człowieka jest wielka.


Składniki:
  • biała część z pora (jak nieduży to cała)
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu greckiego
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  • pora dzielimy na pół i dokładnie myjemy
  • kroimy w paseczki
  • jabłko ścieramy na tarce, najlepiej o grubych oczkach - dodajemy do pora
  • dodajemy majonez/jogurt i doprawiamy delikatnie do smaku - pamiętając o wyrazistym smaku pora
Proste a jakie smaczne! Idealnie nadaje się do prostych (jak to mówi R swojskich) propozycji obiadowych, jak również jako dodatek do ryżu.





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)