surówka z pora i jabłka
Nie wiem dlaczego, ale naszło mnie strasznie na pora. Może po prostu przyszła na pora ;) Dlatego teraz zakupiłam dużego pora - duża musi być biała część z niego, żeby kilka wariacji na jego temat mogło powstać. Zielona część wyląduje w zupach.
Surówki na tak zwane spróbowanie, więc podaję ich proporcje na 1 os. Jak to R mówi - zrób lepiej na początek czegoś mniej, nie będzie żal ewentualnie się tego pozbyć ... Wiara w człowieka jest wielka.
Składniki:
- biała część z pora (jak nieduży to cała)
- 1 nieduże jabłko
- 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- pora dzielimy na pół i dokładnie myjemy
- kroimy w paseczki
- jabłko ścieramy na tarce, najlepiej o grubych oczkach - dodajemy do pora
- dodajemy majonez/jogurt i doprawiamy delikatnie do smaku - pamiętając o wyrazistym smaku pora
Proste a jakie smaczne! Idealnie nadaje się do prostych (jak to mówi R swojskich) propozycji obiadowych, jak również jako dodatek do ryżu.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)