schab duszony z papryką
Ponieważ czasem wersja schabowego może wyjść zdrowsza ;) czyli jak przygotować schab duszony w papryce. Słodki smak papryki przechodzi na cały sos, więc dla smakoszy ostrzejszych dań polecam dodać chili ;)
No i już wiem, że następnym razem paprykę najpierw "obiorę", żeby skórka nie plątała się między zębami ;)
Składniki:
- 0,5 kg schabu
- 1 duża papryka
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- można dodać paprykę słodką i ostrą do sosu
- łyżka śmietany
Przygotowanie:
- schab myjemy i dzielimy na kotlety - można je potłuc lub zostawić takie grubsze
- solimy i pieprzymy z każdej strony
- cebulę i paprykę kroimy w prążki/paski
- na dno garnka układamy warstwę cebuli, na to paprykę
- na warzywa układamy schab i wszystko delikatnie zalewamy wodą tak aby wszystko zakryła
- dusimy na wolnym ogniu przez ok 30 min
- gdy już mięso będzie miękkie (sprawdzimy to za pomocą patyczka lub widelca) dolewamy śmietankę (lub śmietanę w kubeczku łączymy z ciepłym sosem, który powstał podczas duszenia, dokładnie mieszamy i dolewamy do garnka - tak żeby nam się nic nie zważyło)
- można zagęścić łyżeczką mąki również
- dusimy jeszcze przez kilka minut
Smakuje wyśmienicie z ryżem chociaż pewnie z ziemniakami też byłoby dobre :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)