piątek, 29 stycznia 2016

schab duszony z papryką

Ponieważ czasem wersja schabowego może wyjść zdrowsza ;) czyli jak przygotować schab duszony w papryce. Słodki smak papryki przechodzi na cały sos, więc dla smakoszy ostrzejszych dań polecam dodać chili ;)
No i już wiem, że następnym razem paprykę najpierw "obiorę", żeby skórka nie plątała się między zębami ;)
 
 


Składniki:
  • 0,5 kg schabu
  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • można dodać paprykę słodką i ostrą do sosu
  • łyżka śmietany
 
Przygotowanie:
  • schab myjemy i dzielimy na kotlety - można je potłuc lub zostawić takie grubsze
  • solimy i pieprzymy z każdej strony
  • cebulę i paprykę kroimy w prążki/paski
  • na dno garnka układamy warstwę cebuli, na to paprykę
  • na warzywa układamy schab i wszystko delikatnie zalewamy wodą tak aby wszystko zakryła
  • dusimy na wolnym ogniu przez ok 30 min
  • gdy już mięso będzie miękkie (sprawdzimy to za pomocą patyczka lub widelca) dolewamy śmietankę (lub śmietanę w kubeczku łączymy z ciepłym sosem, który powstał podczas duszenia, dokładnie mieszamy i dolewamy do garnka - tak żeby nam się nic nie zważyło)
    • można zagęścić łyżeczką mąki również
  • dusimy jeszcze przez kilka minut
 
Smakuje wyśmienicie z ryżem chociaż pewnie z ziemniakami też byłoby dobre :)



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)