sobota, 23 stycznia 2016

granola orzechowa

Śniadanie to podstawa - tak mówią. Ja ostatnio swoje zjadam dopiero w pracy, więc najlepiej sprawuje się jogurt z płatkami. Zazwyczaj zwykłe owsiane, ale .... Ale postanowiłam wypróbować stworzyć własną mieszankę granoli. Promocja na orzechy skusiła mnie jeszcze bardziej :) I tak powstały dwie wariacje. Dzisiaj pierwsza z nich - orzechowa.



Składniki:
  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka orzechów - u mnie mix włoskich, laskowych, nerkowca
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:
  • olej kokosowy i miód podgrzewam do momentu rozpuszczenia składników
  • orzechy delikatnie siekamy 
  • suche składniki mieszamy ze sobą w misce 
  • dodajemy olej z miodem i dokładnie mieszamy
  • przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 - 30 min od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliły :)
  • przekładamy do zamykanego słoiczka 

Podajemy z jogurtem lub mlekiem - chociaż powiem, że smakuje super sama :D





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)