granola orzechowa
Śniadanie to podstawa - tak mówią. Ja ostatnio swoje zjadam dopiero w pracy, więc najlepiej sprawuje się jogurt z płatkami. Zazwyczaj zwykłe owsiane, ale .... Ale postanowiłam wypróbować stworzyć własną mieszankę granoli. Promocja na orzechy skusiła mnie jeszcze bardziej :) I tak powstały dwie wariacje. Dzisiaj pierwsza z nich - orzechowa.
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka orzechów - u mnie mix włoskich, laskowych, nerkowca
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- olej kokosowy i miód podgrzewam do momentu rozpuszczenia składników
- orzechy delikatnie siekamy
- suche składniki mieszamy ze sobą w misce
- dodajemy olej z miodem i dokładnie mieszamy
- przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 - 30 min od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliły :)
- przekładamy do zamykanego słoiczka
Podajemy z jogurtem lub mlekiem - chociaż powiem, że smakuje super sama :D
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)