schab pieczony
W wirze zakupów, nie wiem jakim cudem w koszyku znalazł się kawałek schabu :) Długo się nie zastanawiałam i pokombinowałam dla nas coś nowego. Praktycznie w każdej lodówce znajdzie się musztarda - u nas francuska długo czekała na swoją kolej. A tak wylądowała w marynacie.
Schab upiekłam, a nadaje się zdecydowanie do obiadu jak i na kanapki.
Składniki:
- ok 1 kg schabu
- 3-4 łyżki musztardy francuskiej
- 3-4 łyżki oleju
- 1-2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- kilka suszonych pomidorów
Przygotowanie:
- schab dokładnie myjemy i usuwamy ewentualne błonki
- nacieramy majerankiem, solą i pieprzem
- na miski wlewamy olej i musztardę francuską
- schab nacieramy dokładnie w całej mieszance
- przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc
- schab przekładamy do naczynia żaroodpornego - lub wkładamy do folii do pieczenia
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 1 h
Sos, który powstaje podczas pieczenia, idealnie nadaje się do podstawy sosu do obiadu :)
Smacznego !
A można prosic o przepis na sos
OdpowiedzUsuń