niedziela, 10 stycznia 2016

schab pieczony

W wirze zakupów, nie wiem jakim cudem w koszyku znalazł się kawałek schabu :) Długo się nie zastanawiałam i pokombinowałam dla nas coś nowego. Praktycznie w każdej lodówce znajdzie się musztarda - u nas francuska długo czekała na swoją kolej. A tak wylądowała w marynacie.
Schab upiekłam, a nadaje się zdecydowanie do obiadu jak i na kanapki.




Składniki:
  • ok 1 kg schabu
  • 3-4 łyżki musztardy francuskiej
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki majeranku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • kilka suszonych pomidorów
Przygotowanie:
  • schab dokładnie myjemy i usuwamy ewentualne błonki 
  • nacieramy majerankiem, solą i pieprzem
  • na miski wlewamy olej i musztardę francuską
  • schab nacieramy dokładnie w całej mieszance 
  • przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc
  • schab przekładamy do naczynia żaroodpornego - lub wkładamy do folii do pieczenia
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 1 h 
Sos, który powstaje podczas pieczenia, idealnie nadaje się do podstawy sosu do obiadu :) 





Smacznego !

1 komentarz:

zostaw po sobie ślad :)