makaron z pulpecikami
Ostatnio R miał ochotę na coś szybkiego na obiad. Nie trzeba długo myśleć bo wtedy najczęściej jest na stole spaghetti. Tymczasem dla mnie i Miśki stworzyłam małe cudeńka. Mini pulpeciki (bo one były na prawdę mini) w sosie pomidorowym.
Miśka to makaronowa dziewczyna, za mięsem nie przepada, ale tak wielkiego pulpecika sama zjadła ze smakiem.
Składniki:
na większą porcję niż nasza ;)
- 250 g mięsa mielonego
- mała cebula
- łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
- łyżeczka mieszanki włoskiej (ja mam zmieszane oregano i bazylię)
- pomidory - w puszcze lub przetarte, smakują lepiej niż przecież
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę
- dodajemy do mięsa mielonego - doprawiamy i dokładnie wyrabiamy
- z mięsa tworzymy malutkie pulpety
- pulpety układamy w garnku i delikatnie zalewamy wodą tak żeby lekko przykrywały pulpety - gotujemy przez ok 10 min (pulpety są tak małe, że spokojnie wystarczający czas)
- najlepiej teraz wyciągnąć pulpety żeby nic im się nie stało - wlać sos pomidorowy, doprawić papryką, ew. solą i pieprzem - można zagęścić łyżeczką mąki
- dodać pulpety i pozwolić im się zagrzać z sosem
Podawać najlepiej z makaronem :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)