makaron z pulpecikami

Ostatnio R miał ochotę na coś szybkiego na obiad. Nie trzeba długo myśleć bo wtedy najczęściej jest na stole spaghetti. Tymczasem dla mnie i Miśki stworzyłam małe cudeńka. Mini pulpeciki (bo one były na prawdę mini) w sosie pomidorowym.
Miśka to makaronowa dziewczyna, za mięsem nie przepada, ale tak wielkiego pulpecika sama zjadła ze smakiem.


 
 
 
Składniki:
na większą porcję niż nasza ;)
  • 250 g mięsa mielonego
  • mała cebula
  • łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • łyżeczka mieszanki włoskiej (ja mam zmieszane oregano i bazylię)
  • pomidory - w puszcze lub przetarte, smakują lepiej niż przecież
  • sól i pieprz
 
Przygotowanie: 
  • cebulę kroimy w kostkę
  • dodajemy do mięsa mielonego - doprawiamy i dokładnie wyrabiamy
  • z mięsa tworzymy malutkie pulpety
  • pulpety układamy w garnku i delikatnie zalewamy wodą tak żeby lekko przykrywały pulpety - gotujemy przez ok 10 min (pulpety są tak małe, że spokojnie wystarczający czas)
  • najlepiej teraz wyciągnąć pulpety żeby nic im się nie stało - wlać sos pomidorowy, doprawić papryką, ew. solą i pieprzem - można zagęścić łyżeczką mąki
  • dodać pulpety i pozwolić im się zagrzać z sosem
Podawać najlepiej z makaronem :)
 





Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)