poniedziałek, 25 czerwca 2012

twarogowe knedle z truskawkami

Oj od dłuższego czasu chodziły za mną knedle. Przymiarki już na nie były liczne. Truskawki kilka razy zdążyły zmienić otoczenia - a to lądowały w cieście, a to w koktajlu. Ale postanowione - robimy knedle. Na co R do mnie - rób se sama, ja nie chcę ;p Nie to nie - jedz mielone :)

Przeszukałam blogi w poszukiwaniu inspiracji i sprawdzonego przepisu i znalazłam u Karmelitki


Składniki:

  • 200 g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki mleka
  • truskawki

Przygotowanie:

  • Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, żółtko, a mleka tyle, aby po zagnieceniu ciasta, powstała zwarta masa i składniki dobrze się połączyły. 
  • Ciasto odrywałam kawałkami z miski, na każdym kawałku kładłam truskawkę i zawinęłam (kulałam), formując knedle. Każda kulka osobno.
  • Zagotowałam w garnku wodę z dodatkiem soli i łyżką oliwy. 
  • Na wrzątek wrzucałam uformowane knedle. 
  • Gotowałam 3-4 minuty, do momentu wypłynięcia.
  • Ponieważ byłam bardzo głodna, to tylko polałam śmietanką.

Proste i szybkie - niebo w gębie!

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. tak jak pisałam na FB - polecam całym sercem :)

      Usuń
  2. też miałam wielką ochotę na takie, ale kiedy na samo wspomnienie o nich zobaczyłam minę męża, to mi się odechciało;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też miał minę hmm nie zbyt ciekawą - ale dla samej siebie zrobiłam :)) warto

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)