niedziela, 24 czerwca 2012

Po prostu mielony

Zastanawialiśmy się z R co zrobić na obiad. Kalafior i ziemniaki były w planie - szukaliśmy tylko dla nich towarzystwa. Do wyboru były schabowe, piersi z kurczaka i kotlety mielone. Wybór padł na mielone. Przygotowanie jest szybkie i nie trzeba długo stać przy kuchni - co przy tej pogodzie jest ważnym elementem :)

Zapraszam na swojski obiad :)




Składniki na 6 kotletów:
250 g mięsa mielonego
pół suchej bułki
jajko
przyprawy 
bułka tarta

Przygotowanie:
Bułkę moczymy w wodzie lub mleku - odczekujemy kilka minut, tak żeby dobrze nasiąkła. Nadmiar płynu odciskamy. Bułkę dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajko i przyprawy. Masę mieszamy i formułujemy w kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni.

Nie wiem jak u Was, ale u nas robię płaskie i duże - jak to R mówi, że chce się najeść ;-) W domu rodzinnym za to zawsze były małe ale puchate ;-)




Smacznego !!

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)