sobota, 16 czerwca 2012

kuskus z kurczakiem i warzywami

Ostatnio sezon truskawkowy w pełni, więc praktycznie cały czas coś pichcę na słodko. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić sobie ucztę z kuskusem. 
Wszelkie kasze uwielbiam, ale kuskus ma pewne fory - szczególnie za szybkość i łatwość przygotowywania. Możemy zabrać ze sobą do pracy, czy nawet na piknik (gdy mamy wrzątek w termosie ;) ) i zawsze będziemy mogli zrobić jedzonko na bieżąco. 

Zapraszam na kuskus z warzywami i kurczakiem.




Składniki:
pierś z kurczaka
papryka
cukinia
marchew
cebula
śmietanka
natka pietruszki
przyprawy
50 g kuskus (na jedną porcję)

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroję na paseczki i przygotowuję na patelni wg uznania - ja miałam w lodówce piersi, które zostały mi z obiadu (pieczone bez panierki). Cebulę kroimy w paseczki, tak samo marchew, cukinię i paprykę - dodajemy do kurczaka wraz z przyprawami (jarzynka, pieprz - ulubione nasze mieszanki). Zalewamy wodą i pozwalamy warzywom zmięknąć. Na koniec dodajemy śmietankę i dużo pietruszki :) 
Kuskus zalewamy wrzącą wodą tak aby przykryła kaszę - ok cm wody więcej niż kaszy. Posoliłam i dodałam curry. Odczekujemy kilka minut aż kuskus wchłonie całą wodę, następnie widelcem wszystko spulchniamy.

Teraz pozostaje nam już tylko życzyć Wam smacznego :)!



6 komentarzy:

  1. Fajny przepis, sprobuje dzis na obiad :) Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  2. ile % powinna mieć śmietanka? i jak dużo jej dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem tak - śmietanka powinna być min 30 % ;) dodawałam małe opakowanie
      ale można spróbować np z lżejszą śmietaną wymieszaną z np mlekiem czy jogurtem

      Usuń
  3. Danie nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim pysznie smakuje!
    Dziękuje za przepis, wykorzystanie go jeszcze nie raz :)
    Ja dostałam łyżkę jogurtu naturalnego i było ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo :) smacznego
      jogurt naturalny też pasuje - jak dla mnie najlepiej grecki

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)