piątek, 15 czerwca 2012

pulpety w sosie koperkowym

Byliśmy wczoraj z Rodzinką na basenie - po dwóch godzinach wypoczywania, pływania i moczenia w wodzie, człowiek głodnieje. A w domu lodówka praktycznie pusta. Szybka burza mózgów i pomysł na obiad powstał w momencie - ja miałam ochotę na szybkie danie, a szybkie jest cokolwiek z mielonego mięsa. Padło na pulpety. Miał być sos pomidorowy, a R wymyślił koperkowy :)






Składniki:
  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • czerstwa bułka
  • jajko
  • przyprawy
  • śmietana
  • koperek
  • kostka rosołowa

Przygotowanie:
  • Bułkę moczymy w wodzie lub mleku.
  • Odsączamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa mielonego.
  • Do masy dodajemy jajko, przyprawy (jarzynka, pieprz) - wyrabiamy. 
  • Kulamy kulki (jest takie sformułowanie ? ;) ), obtaczamy w mące i dodajemy do gotującej się wody (do wody wrzucamy kostkę rosołową).
  • Gotujemy ok 10-15 minut - po tym czasie pulpety były już gotowe. 
  • Pozostało nam tylko przygotować sos. Wyjmujemy pulpety z wywaru w którym się gotowały. Dodajemy do niego pęczek posiekanego koperku, zagęszczam mąką i śmietaną. Zagotowujemy i gotowe.



Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)