sobota, 9 czerwca 2012

piersi z kurczaka z mozzarellą

Wczoraj przeglądając YT ucieszyłam się bardzo jak zobaczyłam nowy filmik z serii "gotuj z Agusławą" link do filmiku Agi znajdziecie tutaj. Od razu zgłodniałam i dzisiaj na obiad zrobiłam takie kotleciki z piersi z kurczaka.


Składniki:
pierś z kurczaka
ser mozzarella
przyprawy do kurczaka

Przygotowanie:
Umytą pierś z kurczaka nacinamy tak aby stworzyć kieszonkę. Nam się udało kupić dorodną pierś, którą podzieliłam na pół i z jednej piersi miałam dwie kieszonki i jeszcze dwie polędwiczki. Piersi doprawiam ulubionymi przyprawami: u nas przyprawa do kurczaka, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Piersi układamy w brytfance czy naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią spożywczą. Do utworzonej w piersi kieszonki wkładamy ser mozzarella. Polędwiczki ze względu na swoją wielkość otrzymały ser na klatę.
Zamykamy wszystko w folię (tworzymy paczuszkę) i zapiekamy w piekarniku - temp. 200 stopni ok 25 minut.

W między czasie ugotowałam ziemniaki i kalafiora.
Dzisiejszy pomysł na - obiad każdego dnia  :-) (no może prawie każdego)



Smacznego!!

2 komentarze:

  1. hm..mam smaka musze zrobic! :) ale o co chodzi z ta folią ? każdą pierś zawijamy folią taka do pieczenia placków? i to dajemy do brytfanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurczaka zawijamy "luźno" w sreberko ;) i w takiej kieszonce wkładamy do jak to napisałeś/łaś brytfanki

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)