słodkie podstawy - kruche ciasto I

Każdy z nas powinien mieć zapisany/zapamiętany podstawowy przepis na coś słodkiego. Taką bazę do słodkich wypieków. Pierwszą z takich baz będzie przepis na kruche ciasto. Mając już podstawę można szaleć i wymyślać wiele ciast, bo tak naprawdę to fantazja nasza i do dzieła :) 

Przepis jest sprawdzony i pochodzi z książki "Ciasta błyskawiczne"


Składniki:
  • 300 g mąki 
  • 200 g tłuszczu
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/4 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego - ja dałam łyżeczkę cukru waniliowego własnej roboty 
Przygotowanie:
tradycyjnie
  • na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder
  • dodać zimny tłuszcz i siekać nożem aż powstaną zacierki wielkości ziaren grochu
  • żółtka wymieszać z solą, aromatem waniliowym (wanilią lub cukrem waniliowym) 
  • wylać na kruszonkę i jak najszybciej zagnieść ciasto
  • zawinąć w folię i wstawić na minimum godzinę do lodówki 
Thermomix
  • wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do naczynia miksującego 
  • mieszać ok 1 min / obr 3-4 - ciasto będzie na początku zbierało się na górze naczynia, należy zgarniać łopatką i będzie dobrze
  • zawinąć w folię i wstawić na minimum godzinę do 
Jeśli składniki nie chcą się połączyć, można dodać 1-2 łyżki śmietany
Przygotowane kruche ciasto można przechować w lodówce nawet do trzech dni, zawinięte w folię aluminiową. Można je też mrozić :) 

A już jutro przepis na wykorzystanie tego ciasta :) 

Zapraszam

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)