niedziela, 8 lutego 2015

placek owsiany z Chicago - słodka niedziela :))

Słodkości nigdy nie za wiele :) Czasami jednak można zrobić coś słodkiego a zdrowego.
Dlaczego z Chicago nie mam pojęcia - ale placek owsiany jest całkiem całkiem.


Przepis pochodzi z książki "Ciasta błyskawiczne" A. Chomicz i A. Stradecka - lekko zmodyfikowałam żebym mogła sama zjeść - na razie wystrzegam się miodu ;)


Składniki:

  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szklanka otrąb
  • szklanka śmietany - zamieniłam na jogurt grecki
  • pól szklanki rodzynek - nie dałam
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki płynnego miodu - nie dałam
  • jajo
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego - nie dałam 
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • otręby zalać śmietaną / jogurtem - odczekać 5 minut
  • dodać olej, (miód i) cukier 
  • wbić jajo
  • mąkę przesiać, połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia
  • wsypać sól - oraz umyte i odsączone rodzynki 
  • połączyć z otrębami, olejem, (miodem ) i cukrem
  • dodać aromat waniliowy - ominęłam
  • ciasto przełożyć do formy i piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 190 st


Smacznego !
ps. Trzeba się będzie zabrać za jakiegoś pączka bo przecież tłusty czwartek tuż tuż :) 

6 komentarzy:

zostaw po sobie ślad :)