piątek, 1 listopada 2013

sos do pijanego schabu

Wykorzystując wywar, który powstał podczas pieczenia schabu, zaistniał sos wiśniówkowy. Taki smak jeszcze nie zagościł w mojej kuchni. A aromat jaki rozchodził się po kuchni ..... nie da się go opisać.




Składniki:
  • wywar powstały z pieczenia schabu 
  • woda do uzupełnienia
  • śmietanka
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • papryka słodka - ponieważ wywar sam w sobie jest już aromatyczny więcej przypraw nie trzeba
Przygotowanie:
  • do garnka wlewamy wywar i uzupełniamy odrobiną wody (w zależności ile sosu chcemy uzyskać) - zagotowujemy  
  • dodajemy przyprawy do smaku
  • dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką - rozrabiamy z sosem, zagotowujemy i mieszamy dopóki nie zgęstnieje




Smacznego !

2 komentarze:

  1. skorzystam. schab juz w piekarniku:) wrazeniami podziele sie jeszcze dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)