rurki drożdżowe z marmoladą
Wypieki, które robi się w tak zwaną minutkę to jest to co lubię najbardziej :-)
Jak tylko znalazłam przepis na stronie przy kuchennym stole zapisałam w swoich kuchennych inspiracjach.
Ciasteczka są pyszne i bardzo efektowne. Idealne na niedzielne rodzinne spotkania
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego !
ps. już teraz wiem że aby rureczki były chudziutkie, ciasto należy bardzo cienko rozwałkować bo urośnie i to sporo ;)
Jak tylko znalazłam przepis na stronie przy kuchennym stole zapisałam w swoich kuchennych inspiracjach.
Ciasteczka są pyszne i bardzo efektowne. Idealne na niedzielne rodzinne spotkania
Składniki:
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 180 g masła
- 1 łyżka oleju
- 60 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki letniego mleka
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- twarda marmolada
Przygotowanie:
- drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 10 min
- utrzeć masło z jajami, cukrem wanilinowym i łyżką oleju
- dodać do masy roztwór z drożdży
- dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto
- ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty
- każdy kwadrat posmarować marmoladą - pozostawiając jeden brzeg wolny
- zwinąć w rurki i odłożyć na blaszce
- pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min
- piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok 20 min - do zrumienienia
- po ostygnięciu obsypać cukrem pudrem
Smacznego !
ps. już teraz wiem że aby rureczki były chudziutkie, ciasto należy bardzo cienko rozwałkować bo urośnie i to sporo ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)