niedziela, 3 listopada 2013

rurki drożdżowe z marmoladą

Wypieki, które robi się w tak zwaną minutkę to jest to co lubię najbardziej :-)
Jak tylko znalazłam przepis na stronie przy kuchennym stole zapisałam w swoich kuchennych inspiracjach.

Ciasteczka są pyszne i bardzo efektowne. Idealne na niedzielne rodzinne spotkania


Składniki:
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 180 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 60 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • twarda marmolada 

Przygotowanie:
  • drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 10 min
  • utrzeć masło z jajami, cukrem wanilinowym i łyżką oleju
  • dodać do masy roztwór z drożdży
  • dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto 
  • ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty
  • każdy kwadrat posmarować marmoladą - pozostawiając jeden brzeg wolny
  • zwinąć w rurki i odłożyć na blaszce 
  • pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min
  • piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok 20 min - do zrumienienia
  • po ostygnięciu obsypać cukrem pudrem 



Smacznego !

ps. już teraz wiem że aby rureczki były chudziutkie, ciasto należy bardzo cienko rozwałkować bo urośnie i to sporo ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)