wtorek, 19 listopada 2013

babka kokosowa

Uwielbiam babki. Są rewelacyjne i nie wiem dlaczego, ale uwielbiam je szczególnie jesienią - bo kojarzą mi się z ciepłym kocem, gorącym kakao lub herbatą. 

Tym razem zapraszam na odrobinę kokosowego zapomnienia. Przepis w zasadzie prosty  - bo do przepisu na babę podstawową dobieramy uwielbiane przez nas dodatki.
Przepis znalazłam między innymi na stronie, którą polecam Rasberries and cream.




Składniki:
  • 225 g mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 275 g cukru
  • 110 g wiórków kokosowych
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 3 jaja
  • 180 ml mleka

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki mieszamy w misce do uzyskania jednolitej masy
  • przelewamy do przygotowanej formy na babę
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 50 min (do suchego patyczka)
  • po upieczeniu pozostawiamy w formie jeszcze przez ok 5 min 
  • następnie wyciągamy z formy i pozostawiamy do wystudzenia na kratce
  • przed podaniem posypujemy cukrem pudrem 




    Smacznego !

2 komentarze:

  1. Babki są specyficzne, bo niby to nic wielkiego, a jednak urzeka smakiem :) Ja lubię taki wypiek, ale musi być wilgotny, a ta babka właśnie taka jest! Dlatego od razu zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgorzata daj znać jak wyszła :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)