czwartek, 31 października 2013

pijany schab

Nawet nie wiem co napisać. 
Jak zobaczyłam ten przepis u Ewci wiedziałam, że spróbuję. Kupiłam schab w piątek i chciałam zdążyć na sobotę (no bo przecież nie będzie się marynowało dłużej niż 24h) i wtedy przeczytałam do końca przepis  - a tam 48 h wyczekiwania ... Ale warto było :-)



Składniki:
  • schab - miałam duży kawałek 1,5 kg
  • 250 ml wiśniówki
  • cynamon
  • kardamon - nie miałam niestety a zamiast tego użyłam ostrej przyprawy "Wegeta"

Przygotowanie:
  • schab umyć i osuszyć 
  • następnie natrzeć cynamonem i przyprawami i odstawić do lodówki na ok 2 h - ja mięso marynowałam w naczyniu żaroodpornym
  • po tym czasie dolać do niego wiśniówkę tak aby mięso było do połowy zanurzone 
  • i tu najważniejsza i najcięższa rzecz - marynujemy mięso przez 2 doby, pamiętając o tym żeby kilka razy dziennie przekładać z jednej strony na drugą - tak aby każda z nich miała szansę się napić 
  • po dwóch dniach mięso przełożyć do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego (mimo wszystko dałam do rękawa)
  • piec w piekarniku nagrzanym do do 190 st ok 1h 15 minut
  • po tym czasie wyłączyć piekarnik ale pozostawić mięso do wystygnięcia



My zjedliśmy na obiad z sosem z wiśniówki (skorzystałam z wywaru w którym piekł się schab) :)
Można również jako domowa wędlina na kanapki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)