czwartek, 21 listopada 2013

Bruschetta

Bruschetta  wg Wikipedii  - Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii.

Najczęściej tym pieczywem jest bagietka - ale wiadomo, że u mnie potrzeba matką wynalazków więc bagietki nie było, był chleb wieloziarnisty. Nie było opiekania w piekarniku, było opiekanie w tosterze. Nie było bazylii świeżej tylko suszona - reszta się zgadza :)

Polecam bardzo szczególnie na spotkania jako przekąska bo jest idealna na tak zwany jeden kęs (no może dwa kęsy).


Składniki (na dwie kromki):
  • dwie kromki chleba 
  • jeden pomidor
  • jeden ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • bazylia (suszona)

Przygotowanie:
  • chleb opiekamy w tosterze (lub w piekarniku)
  • pomidora kroimy w drobną kostkę
  • opieczony chleb nacieramy czosnkiem i polewamy oliwą z oliwek
  • na to wszystko układamy pomidory i posypujemy bazylią
 Gotowe :) 



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)