Bruschetta
Bruschetta wg Wikipedii - Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii.
Najczęściej tym pieczywem jest bagietka - ale wiadomo, że u mnie potrzeba matką wynalazków więc bagietki nie było, był chleb wieloziarnisty. Nie było opiekania w piekarniku, było opiekanie w tosterze. Nie było bazylii świeżej tylko suszona - reszta się zgadza :)
Polecam bardzo szczególnie na spotkania jako przekąska bo jest idealna na tak zwany jeden kęs (no może dwa kęsy).
Składniki (na dwie kromki):
Przygotowanie:
Smacznego !
Najczęściej tym pieczywem jest bagietka - ale wiadomo, że u mnie potrzeba matką wynalazków więc bagietki nie było, był chleb wieloziarnisty. Nie było opiekania w piekarniku, było opiekanie w tosterze. Nie było bazylii świeżej tylko suszona - reszta się zgadza :)
Polecam bardzo szczególnie na spotkania jako przekąska bo jest idealna na tak zwany jeden kęs (no może dwa kęsy).
Składniki (na dwie kromki):
- dwie kromki chleba
- jeden pomidor
- jeden ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- bazylia (suszona)
Przygotowanie:
- chleb opiekamy w tosterze (lub w piekarniku)
- pomidora kroimy w drobną kostkę
- opieczony chleb nacieramy czosnkiem i polewamy oliwą z oliwek
- na to wszystko układamy pomidory i posypujemy bazylią
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)