wtorek, 5 listopada 2013

brownie z orzechami

Jak już wiecie uwielbiam przepisy, przy których człowiek się nie narobi a rezultat będzie nieziemski. Jednym z takich przepisów jest znaleziony na stronie małej cukierenki brownie z orzechami.

Moje brownie przygotowałam w małej keksówce, więc forma inna niż w oryginale, ale smakuje pewnie tak samo dobrze :)


Składniki:
  • 60 g masła
  • 50 g kakao bez cukru
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 60 g mąki 
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 duże jaja
  • 120 g + 50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
  • roztopić masło
  • do masła dodać kakao, cukier, sól, mąkę i aromat - wymieszać
  • dodać jaja i 120 g orzechów - ponownie wymieszać
  • ciasto wyłożyć do foremki (proponowana wersja kwadratowa 23x23) - ja dałam do keksówki
  • na wierzch wysypać pozostałą część orzechów i lekko docisnąć
  • piec w nagrzanym do 180 st piekarniku ok 30 min


Smacznego !

ps. udało mi się zachować kilka kawałków i po kilku dniach smakuje tak samo dobrze.

6 komentarzy:

  1. brownie z orzechami jeszcze bardziej do mnie przemawia *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja dziś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne musiało być. Rozpływają się czekolada i chrupiące orzechy, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)