niedziela, 17 listopada 2013

spaghetti carbonara

Już od dawna chciałam przygotować to danie - ponieważ tego jeszcze nie próbowałam :) 
Skorzystałam z okazji posiadania własnego boczku z niedawnego wędzenia - no przecież aż żal nie skorzystać

Zapraszam tym razem na spaghetti carbonara (przepis pochodzi z książki "tak lubię gotować" Thermomix z moimi modyfikacjami )
 


Składniki:

  • 60 g parmezanu
  • 30 g sera pecorino - dałam żółty
  • 30 g cebuli
  • 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 3 jaja
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1200 g wody
  • 350 g makaronu

Przygotowanie:
na Thermomix
  • do naczynia miksującego włożyć parmezan i pecorino, rozdrobnić 10 s/ obr 9 - przełożyć do inengo naczynia
  • do naczynia miksującego włożyć cebulę - rozdrobnić 3s/ obr 6
  • dodać boczek i oliwę  - dusić 5 min / VAROMA/ obr 1 - przełożyć do dużego naczynia
  • do naczynia miksującego włożyć jaja, żółtko i starty ser, przyprawić 1/4 łyżeczką soli i pieprzem - wymieszać 15 s / obr 4 -> dodać do naczynia z boczkiem
  • do naczynia miksującego (nie trzeba myć) wlać wodę i resztę soli - gotować 10 min / 100 st / obr 1
  • włożyć makaron przez otwór w pokrywie naczynia miksującego, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/ 100 st / obr 1 / w przeciwnym kierunku
  • po tym czasie makaron odcedzić, przełożyć do naczynia z masą jajeczną i boczkiem - przyprawić do smaku 
  • podajemy gorące !

 Makaron w mig znika w Thermomixie :)



tradycyjne

  • cebulę i boczek pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni - do momentu wytopienia się z boczku tłuszczu
  • starty żółty ser łączymy z jajami - doprawiamy solą i pieprzem
  • dodajemy do boczku i wszystko dokładnie mieszamy cały czas 
  • w między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • ugotowany makaron dodajemy do masy jajecznej i mieszamy 
  • podajemy gorące :) !




Smacznego !

2 komentarze:

  1. Pycha, uwielbiam makarony, niedawno robiłam wg Okrasy (,kuchnia lidla,) makaron z sosem ala carbonara, do tego pieczone pomidorki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta muszę w takim razie spróbować Okrasy :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)