niedziela, 10 listopada 2013

kruche rożki orzechowe

Jesiennych klimatów ciąg dalszych. 

Tym razem zapraszam na szybkie rożki orzechowe. Ciasteczka są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego każdy może przygotować nawet nasi najmłodsi. 

Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska 1001 przepisów"  - książka dedykowana dla każdej pani domu ;)



Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szklanka posiekanych orzechów - jakie tylko mamy w domu
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  • wszystkie składniki zagniatamy w jednolite ciasto 
  • formujemy kulę i wkładamy na godzinę lub dłużej do lodówki - można na trochę krócej do zamrażalnika
  • wychłodzone ciasto dzielimy na części i formujemy w małe wałeczki
  • każdy kroimy na niewielkie kawałki i formujemy rożki (księżyce - jak zwał tak zwał)
  • układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st przez ok 20 minut
  • gdy ostygną obficie obsypujemy cukrem pudrem 
podobno najlepiej smakują następnego dnia ;) 





Smacznego !

4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Zjadłabym :)
    Zapraszam do mnie na pierogi z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Różki przypominają mi nieco oponki pieczone przez moja mamę w dzieciństwie, na pewno są równie smaczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zdjęciu w książce kucharskiej wyglądały nieco inaczej ;)
      no ale wyszło jak wyszło - za to faktycznie smakowało i to bardzo :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)