przetwory - pomidory z bazylią

Sezon na przetwory się rozpoczął :) Co prawda dzięki Thermomix jest mi znaczni łatwiej, ale tradycyjnie jak najbardziej również się da.  Uwielbiam warzywne sosy, które ratują życie podczas zimowych dni. Wystarczy tylko otworzyć słoik i już możemy poczuć się jak w lecie - no może zapach jedynie nam w tym pomoże, ale zawsze. Ponieważ pomidory obrodziły to mogłam poszaleć. 

Wystarczy tylko kilka składników, z czego głównym jest pomidor i przecier gotowy. Możemy go wykorzystać jako podstawa do zupy pomidorowej lub jako dodatek do drugiego dania. 



Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • łyżeczka oleju
  • 1 kg pomidorów
  • pęczek bazylii
  • 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis tutaj 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 

Przygotowanie:

na Thermomix
  • do naczynia miksującego wkładamy cebulę i kroimy - czas 5 s /obr 5
  • dodajemy oliwę i podsmażamy - czas 5 min / obr 2/ temp 50 st
  • dodajemy pomidory i bazylię i siekamy - czas 5 s/obr 5
  • gotujemy - czas 25 min/ obr 2/ temp 100 st
tradycyjnie
  • cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku do zeszkelnia
  • dodajemy pokrojone pomidory i bazylię oraz przyprawy - dusimy od czasu do czasu mieszając - przez ok 45 min 
  • po tym czasie blendujemy wszystko na jednolitą masę
następnie już robimy tak samo 
  • przekładamy do słoiczków, zamykamy i odkładamy do góry dnem - odstawiamy do ostygnięcia




Smacznego zimą :) 

Komentarze

Popularne posty