nadziewany patison

Oj kocham naszą działkę, można na niej w tej chwili spokojnie wypoczywać. Jedną rzeczą, którą należy robić to podlewać i zbierać. A że my jako ogrodnicy za wiele nie przykładamy jednak ręki do tego wszystkiego (czasu jednak tak dużo nie ma a dojechać trzeba - niestety nie mamy pod domem), to serdecznie się dziwujemy, że działka nam w takich ilościach oddaje. Mówi się, że masz jeden krzaczek cukinii czy patisona i spokojnie wystarczy, no to my mamy ich kilka. I jak to niektórzy mówią, krzaki giganty. Patisony uwielbiam (tak samo jak cukinie czy bakłażany) stąd przerabiam je również na bieżąco. 



Składniki:
  • 3-4 patisony 
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 pieczarki
  • 1 pomidor 
  • 1-2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach 
  • plastry mozzarelli 
  • szklanka ugotowanej ulubionej kaszy
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:
  • z patisonów odkrajamy górę i wydrążamy środek 
  • cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni 
  • dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i pieczarki - przyprawiamy do smaku i podsmażamy
  • farsz warzywny mieszamy z kaszą i dokładnie mieszamy
  • nakładamy do wydrążonych patisonów
  • każdy patison przykrywamy serem mozzarella i przykrywamy kapeluszem 
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st przez ok 30 min 






Smacznego !


Komentarze

Popularne posty